SKŁADNIKI / 2 - 4 PORCJE
1 litr tajskiego bulionu*
12 krewetek np. Black Tiger
100 g łososia
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki drobno startego imbiru
papryczka chili
1 łyżka oleju roślinnego
około 140 g makaronu ryżowego
1 łyżka ziaren sezamu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
OPCJONALNIE
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka listków kolendry
1 łyżeczka sosu rybnego
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować bulion. Krewetki rozmrozić, osuszyć, usunąć ogonki. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na 1,5 cm kawałki. Krewetki i łososia włożyć do miseczki, doprawić solą, dodać drobno posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną w małą kosteczkę chili (w ilości do smaku) oraz olej, wszystko wymieszać i odstawić.
- PUgotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
- PRozgrzać patelnię, włożyć krewetki i łososia razem z marynatą i smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na minutę przed końcem dodać sezam.
- PBulion zagotować. Do gorącego dodać szczypiorek i olej sezamowy jeśli używamy.
- PDo miseczek włożyć makaron oraz krewetki i łososia z patelni, zalać gorącym bulionem (bulionem wypłukać też smak z patelni). Posypać kolendrą jeśli jej używamy. Opcjonalnie doprawić sosem rybnym.
WSKAZÓWKI
* np. z TEGO PRZEPISU lub TEGO, ewentualnie możemy użyć bulionu drobiowego lub warzywnego i zagotować go z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni tajskiej jak imbir, chili, sos sojowy, sos rybny, cukier, ocet ryżowy lub sok z limonki.