Smaki Świata
Paszteciki

SKŁADNIKI

CIASTO
350 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
3/4 łyżeczki soli
3 żółtka
100 g miękkiego masła
żółtko + 1 łyżka mleka

NADZIENIE
ugotowane w rosole mięso, w sumie po zmieleniu ok. 2 szklanki (np. z udka, szpondra wołowego, indyka, serc drobiowych)
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki pieprzu białego, czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól
1 łyżka octu balsamicznego
opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki
150 g pieczarek
1 bułka kajzerka
szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE

CIASTO
NADZIENIE
FORMOWANIE I PIECZENIE