Smaki Świata
Krewetki po tajsku w sosie pomarańczowym i limonką

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
250 g krewetek Black Tiger (około 20 sztuk)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 cebulka szalotka
2 cm kawałek korzenia imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
listki świeżej kolendry

SOS (200 ML)
sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy
sok z 1 limonki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego*
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE


PROPOZYCJA PODANIA

ugotowany ryż jaśminowy (1 woreczek, 100 g)
plasterki świeżego mango (opcjonalnie)
WSKAZÓWKI

* jeśli nie mamy sosu rybnego należy pamiętać o posoleniu krewetek podczas smażenia